Wednesday, 8 January 2020

The 7 Habits of Highly Effective People | Book Review

Salam n hyee ~~~

Author : Stephen R. covey
Price : MYR 49.90
Rate by me : 4*



Pada pandangan aku, buku ni lebih mengisarkan mengenai cara kepimpinan, kerjaya dan kehidupan kita. Bagaimana 7 habits ini dapat mempengaruhi 3 faktor tersebut (ciri2 leadership, career path dan daily basis kita).

Apa-apa pun pegang kata-kata ini

'Jangan lari dari masalah tapi fikir kesan paling teruk masalah itu akan bagi kat kita dan cuba selesaikannya'


Buku ni lebih kepada bagi rootmap macama mana kita nak hadapi masalah dan habits yang patut ada bagi menjadikan kita extraordinary.

Ni adalah introduction bagi buku ni. Kalau berminat pergilah beli kat kinokuniya. 📝

HABIT 1 : BE PROACTIVE

Sebagai contoh, career kita tak membantu kita untuk bayar daily basis kita. Kita jangan fikir ' tak ada apa-apa yang boleh kita buat lagi selain berjimat' tapi kenapa kita tak fikir sebaliknya fikir secara proactive mcm ' kena cari jalan lain untuk selesaikan'. Seperti cari kerja parttime on weekend or etc.

Contoh lain, kita tengok anak kita berubah sikap. Jangan marah dia sebab perubahan tu(sebab kadang2 perubahan mereka bagi masalah kepada kita) sebaliknya fikir sebab kenapa dia berubah? Ada masalah di sekolah? Etc


HABIT 2 : BEGIN WITH THE END IN MIND

Lebih jelas bagaimana tindakan kita hari ni mempengaruhi masa depan kita akan datang.

Macam mana keputusan kita buat hari ni akan memberikan kesan positif atau sebaliknya untuk hidup kita 10 tahun akan datang?

Cuba bayangkan adakah tindakan kita hari ni mampu mengembirakan kita pada masa akan datang?

Contoh terdekat.. Adakah keputusan kita masuk University dengan bidang kita pilih itu akan membawa kepada masa hadapan yang baik?

#tindakan hari ni memberi kesan untuk esok.

HABIT 3 : PUT THE FIRST THINGS FIRST

'' things which matter most, must never be at the mercy of things which matter least''

Lebih senang macam ni. Meeting tempat kerja atau meeting perjumpaan dengan guru untuk anak2 lagi penting? 🤔🤔 So mana satu?

Kalau meeting tempat kerja tu memang tak akan jalan kalau kita tak ada dan ada partner kita yang boleh ganti untuk meeting dengan guru. So pilihlan meeting kerja.

Tapi kalau meeting kerja tu tidak melibatkan kita sangat(boleh tanya rakan kerja) dan tiada siapa2 yang boleh hadir ke meeting guru tu so pilihlah meeting guru.


Habit 3 ni lebihkan kita as creator nak create situations tapi kena pastikan kita fikir yang mana lagi penting jika berlaku dalam masa yang sama.

HABIT 4 : THINK WIN/WIN

Dalam banyak2 masalah dengan pihak lain cuba jadikan win/win situation dari win/lose or lose/lose.


HABIT 5 : SEEK FIRST UNDERSTAND, THEN TO BE UNDERSTOOD

Concept mudah, kalau kita nak orang faham kita, kita kena faham dorang balik.

Kau nak partner kau bagi hadiah kat kau, kau bagi hadiah kat dia balik.

Kau nak orang buat baik dengan kau, kau kena buat baik dengan orang juga.

Untuk habit 6 dan 7 korang rasa apa????
HABIT 6 : SYNERGIZE
HABIT 7: SELF RENEWAL

Cuba bagi pandangan mengenai habit 6 dan 7. Kalau nak bagi pandangan habits lain pun ok je 😘😘

4 comments:

  1. Menarik buku ni cara selesaikan masalah.

    ReplyDelete
  2. synergize, menilai dan meraikan perbezaan, kerjasama

    sharpen the saw, asah bakat yang ada dalam diri kita untuk hasilkan satu kejayaan

    pernah baca buku ini dalam BM dulu, jadi ingat-ingat sikit

    ReplyDelete
  3. buku ni pernah viral gak dulu...tapi tak ingat da pernah baca ke tak...stephen ni pun ada tulis tentang relationship jugak kan...

    ReplyDelete
  4. good book and goodreview.. tq for sharing

    ReplyDelete

hye!

Thank you for your feedback :)

Jan Giveaway + BW by lieyzanordin

Salam n hye semuaa~~ (PEMENANG GA AKAN DIUMUKAN PADA 7HB MELALUI POST DI BLOG) So ni kali pertama aku buat contest. Harap ada sambutan...