Monday, 27 January 2020

BREAKING: Chinese health official says coronavirus crisis is accelerating

Salam n hye~~~

Dunia digemparkan dengan satu penemuan virus baru yang diberi nama coronovirus. Prior coronavirus dikatakan berpunca dari pasar basah eksotik di Wuhan, China.

Menurut Kementerian Kesihatan Malaysia virus ini tiada ubat dan vaksin lagi. So langkah pencegahan adalah seperti dibawah :



Sehingga kini banyak negara telah terjejas kerana virus ini


Filipina juga menyekat kemasukan smntara dri ROC. 


Manakala di Malaysia pula 3 warga china telah dikuarantin di Hospital sungai Buloh kerana disyaki virus ini. Netizen malaysia tidak berpuas hati dengan masalah ini tetapi KKM telah mengeluarkan statement di twitter dengan mengatakan pencegahan yang amat teliti akan diberikan kepada pesakit tersebut untuk mengelakan perkara tidak diingini berlaku.



Seperti sedia maklum prior wabak ini bermula di pasar di Wuhan yang menjual pelbagai makanan eksotik seperti ular, kelakar etc. Virus ini dikatakan berpunca dari dua jenis haiwan ini. 

Stay safe. Follow hygiene steps dan elakan tempat ramai pelancong jika tiada sebarang benda penting. Jangan lupa follow guidelines yang telah diberikan KKM and WHO



................................. 

So kat bawah ni ada a few movie yang berkaitan dengam virus untuk korang tengok bagi 'suasana' lebih terasa kan? 




World War


Deranged


Contagion


Flu

-


6 comments:

  1. Cerita tu betul-betul Ada ke?
    Apabila berlaku perkara macam ni baru nak amal semula doa mohon keselamatan.

    ReplyDelete
  2. kita yang baca ni ngeri je... doa hari-hari moga kita terhindar dan di lindungi oleh Allah dari terjangit virus berbahaya ini. dalam banyak-banyak movie, movie flu tu akak pernah tengok... kat wuhan sekarang mesti situasi nya sama kan

    ReplyDelete
  3. Allah. Ngeri dgn ny kan .. naudzubillah semoga Allah lindungi org islam semua..

    ReplyDelete
  4. semoga kita semua dilindungi dari penyakit ni..

    ReplyDelete
  5. Semoga Allah lindungi kita semua daripada virus yang bahaya ni. Aaminn

    ReplyDelete
  6. semoga kita dilindungi sentiasa.
    salam kenal.. sy follow sini =)

    ReplyDelete

hye!

Thank you for your feedback :)

Jan Giveaway + BW by lieyzanordin

Salam n hye semuaa~~ (PEMENANG GA AKAN DIUMUKAN PADA 7HB MELALUI POST DI BLOG) So ni kali pertama aku buat contest. Harap ada sambutan...